Жилищни райони, общежития, родилни домове в Украйна са обстрелвани с руски

...
Жилищни райони, общежития, родилни домове в Украйна са обстрелвани с руски
Коментари Харесай

Руският Гугъл - оръжие във войната. Но вече се разпада

Жилищни региони, общежития, родилни домове в Украйна са обстрелвани с съветски ракети. Хиляди са починалите и ранените. Междувременно близо 30 млн. съветски консуматори виждат на началната страница на новинарската секция на руската търсачка Yandex - Yandex News, че сходна война не съществува. Това написа в профила си във Фейсбук някогашният началник на компанията Лев Гершензон на 1 март 2022 година - на шестия ден от нашествието на Русия в Украйна.

Интернет търсачката, наричана понякога  " съветския Гугъл ", стана обект на рецензии след началото на войната. Причината - умишлена дезинформация, стигаща до милиони консуматори посредством новинарската услуга на търсачката. От началото на съветската инвазия там се появяват материали само от лоялни към Кремъл " медии " и се крие всякаква надеждна информация за войната в Украйна.

" Yandex през днешния ден е основен детайл в укриването на информация за войната. Всеки ден и час подобни „ вести “ костват човешки животи ", написа Гершензон.

Журналистът от самостоятелната рускоезична медия  " Медуза " Светлана Ройтер разгласява свое следствие за това по какъв начин новините на страницата на търсачката са съсипали репутацията ѝ и са довели до това доста от мениджърите в компанията да я изоставен.

В четвъртия ден от съветската инвазия в Украйна президентът Владимир Путин подрежда нуклеарните сили да бъдат сложени в " специфичен режим ". Тогава ръководител от Yandex - Тоня Самсонова, изпраща известие на татко си. Тя се намира в Брюксел, а той в Москва. 

" Когато излезе новината, че Путин слага нуклеарните оръжия в специфична подготвеност, всеки стартира да се тревожи. Оказа се, че баща не е толкоз обезпокоен като мен. Той не знаеше, че съветските войски бомбардират Украйна. Мислеше, че нищо не се случва ", споделя Самсонова. 

Тя преди малко е прочела публикация във Financial Times по този мотив и си спомня, че е посетила началната страница на Yandex незабавно по-късно. Там открива новина от съветската държавна новинарска организация ТАСС, която гласи: " Путин нареди поставянето на съветската военна сила в специфичен режим ".

" От заглавието на ТАСС, което беше в топ 5 вести за Yandex, беше невероятно да се направи извод за опасността от нуклеарна война ", изяснява Самсонова.

Тя изпраща известие до акционер в Yandex с молба търсачката " да стартира да показва информация за войната ". След това се обажда и на собствен другар от компанията, който в действителност има опцията да разгласява вести на основната страница. 

" Тоня, ти къде си? В Европа? Аз съм в Москва. Моля, не ми се обаждай повече с сходни хрумвания. Такива диалози са рискови за мен сега " - това е реакцията на въпросния другар.

След несполучлив опит да откри съдружници в компанията, Самсонова подава оставка. 

" Разбрах, че Yandex няма да промени позицията си и ще продължи да крие информация за войната. При тези условия не можеш да продължиш да получаваш заплатата си. Това е съучастничество в закононарушение ",  споделя тя.

Yandex (The russian Google) now shows a message about possible for requests related to the war in. Yandex is a puppet of
— ttiimm (@timprin)
Това, че новинарският раздел на търсачката разгласява селектирана информация, по никакъв начин не е инцидентно. Още през 2019 година чиновник на компанията инцидентно открива, че с цел да се образува началната страница с вести в Yandex, логаритъмът на търсачката употребява специфичен " лист ", състоящ се от 15 източника на информация.

" Тогава естествените съветски медии към момента съществуваха - " Ехото на  Москва ", " Дожд ", " Новая Газета ". Те са регистрирани в Русия и нормално се цитират и от други медии, само че Yandex не ги показваше на първата си страница. Вместо това се показваха само материали от " Известия ", РИА Новости, ТАСС, " Интерфакс ", " Российская газета ", " Ведомсти ", изяснява някогашен чиновник на компанията. 

По закон Yandex може да разгласява вести единствено от медии, регистрирани в Русия. Компанията е говорила намерено за това, само че фактът, че новинарски материали на първата страница са взети единствено от селектирани   " верни "  медии не е било известно до оня миг през 2019 година

За битие на подобен лист и използването му в логаритмите за асортимент на заглавията в новинарската услуга на " съветския Google "  потвърждават още трима някогашни чиновници на Yandex. По думите им списъкът е въведен със единодушието на администрацията на съветския президент:

" Администрацията се пробва да окаже напън върху Yandex от дълго време и прави опити да наложи собствен личен лист с медии, от който ще се образуват 5-те водещи новини на основната страница ". 

За първи път хора от екипа на Владимир Путин посещават офиса на компанията още през лятото на 2008 година - малко след войната в Южна Осетия, припомня бившият началник на Yandex News Гершензон. На срещата се обсъжда използването единствено на утвърдени от Кремъл медии като източници за новините. Длъжностните лица са поискали и достъп до интерфейса на началната страница " при положение на война ".

Тогава от Yandex не взимат прекомерно насериозно настояванията на властта. След 2008 година визитите на представители на президентската администрация не престават. Така през 2015 година описът с медии за топ вести на основната страница е разискван още веднъж. 

" Хората от администрацията упорстваха да изберем максимум 3 до 5 източника, утвърдени от тях. Преговорите бяха дълги и продължиха доста години. В резултат се споразумяхме за 15 позиции - взехме топ 50 от на най-цитираните медии и се споразумяхме за десетина от тях, спомня си Гершензон.

В последствие съставят лист от 15 медии, който вземат решение да пуснат в деяние " при нужда ". Такава възниква през 2016 година, когато в Русия влиза в действие нов закон.

" Ръководството на компанията сподели, че към този момент не може да отхвърля на администрацията на президента. Те просто извадиха листата от 2015 година, почистиха праха от него, прегледаха го още веднъж и го пуснаха ", спомня си някогашен чиновник на новинарската работа на Yandex, а медии като " Новая Газета " и " Ехото на Москва " са отвън него.

This is Russia`s most popular website, news aggregator and search engine - Yandex.

If you are wondering why Russians may have little idea about the war in Ukraine and the civilian casualties it brings - there were *no* news items about Kyiv or Kharkiv civilians since February 24
— Max Fras (@maxfras)
Първоначално Yandex събира информация от 6000 медии и е особено проектирана да демонстрира разнообразни гледни точки от няколко новинарски канала. Постепенното въвеждане на нови закони против медийното съдържание в Русия и военната инвазия в Украйна обаче водят до това търсачката да дава ненапълно наличие.

Снимките от клането и опустошението в украинския град Буча, които шокираха целия свят, даже за известно време бяха сменени в Yandex от фотоси на Буча като туристическа атракция. По този мотив от компанията разясниха, че доста постоянно, когато потребителите търсят фотоси на градове, те търсели именно туристически фотоси. Друго пояснение било, че новинарската секция на търсачката и тази за изображения не били " свързани ".

В същото време от началото на войната броят на визитите на основната страница на Yandex се е нараснал фрапантно. Според услугата Yandex.Radar всекидневната публика на Yandex.News през март е близо 14 милиона потребители спрямо 8,9 милиона през януари. 

Според източници на " Медуза ", новините в Yandex се четат деликатно от управляващите и се разискват постоянно в президентската администрация. Също по този начин, представители на компанията общуват с ръководителя на президентския отдел за публични планове Сергей Новиков и ръководителя на развитие на осведомителните технологии Татяна Матвеева. 

В края на април търсачката Yandex разгласи продажбата на новинарската си услуга, както и на блогърската платформа Zen. Те бяха продадени на корпорацията ВК, ръководена от Владимир Кириенко - наследник на заместник-ръководителя на президентския кабинет Сергей Кириенко.

Твърди се, че блогърската платформа Zen е подразнила съветските управляващи поради това, което се разгласява там след началото на нашествието. Те са поискали редактиране на някои от блоговете, измежду които тези на опозиционния политик Иля Ящин и на журналиста Дмитрий Колезев. 

Очаква се до 1 юли 2022 година Zen и Yandex.News да напуснат компанията и да се реалокират във VK. Служители на подхванато обаче споделят, че даже след продажбата президентската администрация няма да разреши на Yandex да отстрани " новинарската петица " от основната страница си страница. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР